Kiinan merimuseon alla toimiva uusi museokohde sijoittuu näkyvälle paikalla entiselle Jiangnanin telakalle, joka viimeksi toimi osana Shanghain vuoden 2010 maailmannäyttelyaluetta. Huangpu-joen länsirantaa Shanghain keskustassa uudistetaan parhaillaan laajalti muuttamalla vanhoja telakoita ja muita teollisuusalueita ja -rakennuksia kulttuurikohteiksi, puistoiksi ja vapaa-ajan alueiksi.
”On hienoa päästä rakentamaan toimistomme kiinalaiseen kotikaupunkiin Shanghaihin näin keskeiselle paikalle. Vaikka uusi museo ei ole kooltaan suuri, sillä on tärkeä rooli Huangpu-joen historiallisen alueen elävöittämisessä,” kertoo PES-Arkkitehtien osakas Tuomas Silvennoinen.
Ensimmäisessä vaiheessa museo toimii telakka-altaaseen sijoitetun, käytöstä poistetun sukellusveneen näyttelyrakennuksena, jota myöhemmin laajennetaan monikäyttöiseksi näyttely- ja tapahtumatilaksi ravintoloineen.
PES-Arkkitehtien suunnitelmassa museo asettuu siltamaisena rakennelmana telakka-altaan yli sukellusveneen päälle. Ratkaisu mahdollistaa vapaan kulun tontin halki samalla kun se jättää suurimman osan historiallisesta altaasta näkyviin. Ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2022 alkupuolella valmistuu matala ja yksinkertainen 500 m2:n sisäänkäyntirakennus, jonka päälle kohoaa laajempi 3 000 m2:n museorakennus vuoteen 2023 mennessä.
Rakennus muodostaa symbioosin sukellusveneen kanssa ja vaikuttaa leijuvan telakka-altaan yllä salaperäisenä ja kiehtovana esineenä, joka näkyy ja josta on näkymät joen, telakan ja sukellusaluksen suuntaan. Rakennuksen peilimäinen ulkopinta on samalla sekä näyttävä että ympäristöään kunnioittava häivyttämällä itse rakennusta. Lasi-, teräs- ja puumateriaalit muodostavat hienostuneen kontrastin vanhan telakan karheille pinnoille.
Telakan pohja on muotoiltu aaltoilevaksi. Altaaseen vettä valuttamalla voidaan muodostaa erilaisia vesialueita ja lampia, jotka muuttavat alueen olemusta ja toiminnallisuutta.
”Tämä oli meille lyhyen ajan sisällä jo toinen kilpailuvoitto Kiinassa Nanchangin teatteritalon jälkeen. Molemmissa tapauksissa kyseessä oli kutsukilpailu, jonka järjestäjänä toimi merkittävä kulttuuri- tai rakennusalan toimija, joka tunsi toimistomme saavutukset vaativien ja korkealaatuisten rakennuskohteiden toteuttamisessa Kiinassa. Olemme jatkuvasti menestyneet hyvin kiinalaisissa arkkitehtuurikilpailuissa, mutta pienehkön pohjoismaisen toimiston ei ole ihan helppo saavuttaa kilpailuvoittoa ja sopimusta maineikkaimpien kansainvälisten toimistojen rinnalla. On hienoa nähdä, miten pitkäjänteinen työmme Kiinassa kantaa hedelmää”, Tuomas Silvennoinen jatkaa.
Kilpailu järjestettiin kaksivaiheisena tarjousmenettelynä, johon oli kutsuttu yhteensä seitsemän kiinalaista ja ulkomaista arkkitehtitoimistoa. Tuomaristo kiitti PES-Arkkitehtien suunnitelmaa erityisesti sen huolellisesti harkitusta suhteesta ympäristöönsä. Rakennus säilyttää telakan teollisen luonteen ja korostaa museosukellusveneen asemaa, mutta näyttäytyy samalla korkeatasoisena arkkitehtuurikohteena Huangpu-joelle. Myös kahden rakennusvaiheen ratkaisua pidettiin onnistuneena.
Suunnittelija: PES-Arkkitehdit Työryhmä: Tuomas Silvennoinen (pääsuunnittelija), Jyri Eskola, Ziyang Xu, Yueyang Li, Linli Lai, Jian Dou, Jianqiang Lin, Jie Tang, Xiaojing Guan
Lisätietoja: Tuomas Silvennoinen, puh. +358 40 56 52 745, tuomas.silvennoinen@pesark.com KUVAT: PES-Arkkitehdit
|
ATL:n jäsentoimisto PES-Arkkitehdit on vuonna 1968 perustettu ja Suomen suurimpia ja kansainvälisesti menestyneimpiä arkkitehti- ja suunnittelutoimistoja. PES-Arkkitehdit on toiminut Kiinassa vuodesta 2003 ja avasi toimiston Shanghaissa vuonna 2011. Merkittävimpiä Kiinassa toteutettuja kohteita ovat Wuxin oopperatalo (2012), Icon Yunduan Tower Chengdussa (2017) ja Fuzhoun taide- ja kulttuurikeskus (2018). Nanjingiin on parhaillaan rakenteilla suuri suomalais-kiinalainen keskus. PES-Arkkitehdit on lisäksi osallistunut kymmeniin merkittäviin kiinalaisiin arkkitehtuurikilpailuihin sekä suoraan kutsuttuna että tarjousmenettelyn kautta, ja toimiston kilpailuehdotukset ovat lukuisia kertoja sijoittuneet kärkijoukkoon kovassa kansainvälisessä kilpailussa. PES-Arkkitehtien tunnetuimpia töitä Suomessa ovat Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennukset (1996-2021), Länsiterminaali 2 Helsingin Länsisatamassa (2017) ja Kehäradan maanalaiset asemat Vantaalla (2008-2016). Parhaillaan työn alla on useita laajoja areena- ja kaupunkikehityshankkeita kuten Turun ratapiha, Garden Helsinki ja Jyväskylän Hippos-alue. Merkittävin muualle Eurooppaan rakennettu kohde on Marienkirchen konserttisali Neubrandenburgissa Saksassa (2001, 2017).