tiedote julkaistu ATL:n sivuilla 23.8.2023
Latinalaisessa Amerikassa puurakentamisen suurin este on puute asiantuntijaosaamisessa.
Business Finland teetti aiheesta markkinatutkimuksen suomalaisella Niina Fu Oy –konsulttiyrityksellä.
Selvityksen selkeä pääviesti on: alueella tarvitaan asiantuntijakumppaneita.
Suomalaisen puurakennusalan delegaatio tekee matkan Chileen 18.–26. marraskuuta 2023.
Matkan tavoitteena on edistää suomalaisen puurakentamisen klusterin vientiä Latinalaisessa Amerikassa. Delegaation matkaohjelmaan kuuluu tapaamisia Chilen johtavien rakennusliikkeiden, urakoitsijoiden, investoijien, arkkitehtitoimistojen edustajien, puutuote-jälleenmyyjien ja muiden alan toimijoiden kanssa. Lisäksi vieraillaan paikallisissa tuotantoyksiköissä ja puurakennuskohteissa.
Pitkän linjan tavoite on avata markkinoita suomalaisille alan yrityksille ja luoda Suomesta strateginen kumppani Latinalaisen Amerikan puurakentamisen teollisuudelle.
Aloite suomalaisdelegaation vierailuun tuli chileläisiltä rakennusliikkeiltä ja alan järjestöiltä. Suomea arvostetaan Latinalaisen Amerikan metsäsektorin strategisena kumppanina myös puurakentamisen osalta. Suomen asema on seurausta useiden suomalaisten yritysten (UPM, Stora Enso, Raute, Ponsse, Metso, Valmet ja monet teknologiayritykset) pitkäjänteisestä työstä. Puurakentaminen on uusi nouseva ala ja markkinaosuuksia jaetaan lähitulevaisuudessa.
Metsäteollisuuden jättimanner on ottamassa seuraavan askeleen metsäteollisuuden kehittämisessä. Latinalaisesta Amerikasta löytyy metsävaroja ja teknologiaa, mutta osaamisen ketju puuttuu.
– Teknisesti emme ole Suomea jäljessä, mutta meiltä puuttuu osaaminen ja kokemus, kommentoi Suomessa kesällä vierailut Francisca Lorenzini.
Lorenzini johtaa Catolica-yliopiston puurakentamisen innovaatiokeskusta, joka on mukana järjestämässä suomalaisdelegaation ja chileläisen puurakennusklusterin kohtaamista marraskuussa. Lorenzini vierali Suomessa kesällä delegaation kanssa kartoittamassa
puurakentamisen yhteistyömahdollisuuksia.
Latinalaisessa Amerikassa riittää markkinoita puurakentamiselle. Tällä hetkellä 80 prosenttia mantereen asukkaista elää kaupungeissa, joka tekee Latinalaisesta Amerikasta urbaaneimman maanosan. Esimerkiksi EU:n alueella kaupungeissa asuu ihmisistä 74 prosenttia. YK ennustaa, että vuoteen 2050 mennessä kaupungeissa asuu peräti 90 prosenttia Latinalaisen Amerikan ihmisistä.
Chilessä, kuten monessa muussa Latinalaisen Amerikan maassa kärsitään myös asuntopulasta – rakentamiselle on tarvetta.
Puun käyttöön ohjaa asuntorakentamista Latinalaisessa Amerikassa paitsi pyrkimys hiilineutraaliuteen, myös metsäteollisuuden merkitys paikallistaloudelle. Chilen kansallinen tavoite on nostaa puurakentamisen osuus kaikessa rakentamisessa 30 prosenttiin
seuraavien kymmenen vuoden aikana.
Latinalaisen Amerikan ensimmäinen CLT-kerrostalo nousee Chileen. Stora-Enso toimittaa taloon CLT-massiivipuuumateriaalin. Hanketta mainostetaan suomalaisprojektina, mikä tuo luottamusta rakentamisen standardille.
Suomalaista osaamista arvostetaan Latinalaisessa Amerikassa.
– Juuri tässä näemme suomalaisten puurakennus-osaajien arvon; he nostavat paikallisten hankkeiden luottamusta. Hankkeita voidaan näin ollen mainostaa ”suomalaisena”, kuten Latinalaisen ensimmäistä CLT-kerrostaloa”, kertoo puurakentamisen hankkeen vetäjä Niina Fu.
– Useat Latinalaisen Amerikan maat ovat aloittaneet puunrakentamishankkeita ja yhteistyötä Suomen kanssa esimerkiksi Uruguayissa ja Chilessä ja kiinnostusta on useassa muussa maassa. Suomi ja Chile ovat loistavia kumppaneita, joilla on samat
tavoitteet kestävän kehityksen, hiilidioksidipäästöjen ja innovaatioiden suhteen, toteaa myös Business Finlandin Latinalaisen Amerikan aluejohtaja Heidi Virta.
Viime vuonna 2022 Uruguay julkaisi tiekartan puurakentamiseen liittyen. Prosessin aikana ministeriön alainen Kansallisen asuntoviraston edustajia vieraili Suomessa Niina Fu Oy:n vieraana tutustumassa puurakentamiseen. Samana vuonna itse asuntoministeri Irene Moreira vieraili Suomessa delegaation kanssa tutustumassa puurakentamiseen. Suomi valittiin yhdeksi mallimaaksi tiekarttaan.
Ministeriön tavoite on lisätä puurakentamista sosiaalisen rakentamisen kautta merkittävästi ja rakentaa aina 60 000 asuntoyksikköä. Ensimmäinen puukerrostalo valmistuu ensi vuonna ja hankkeen voitti urugualainen rakennusliike Enkel-group. Yritys-ryhmä toimittaa myös puumateriaalin kerrostaloon ja tuntee Suomen hyvin. Heidän omistamallaan Arboreal-sahalla on suomalaista teknologiaa. Myös Arboreal kävi yhdessä Kansallisen asuntoviraston edustajien kanssa Suomessa vuonna 2022 tutustumassa Suomen CLT-
osaamiseen ja puurakentamiseen. Suomalainen insinööritoimisto kilpailee tällä hetkellä viimeisellä kierroksella Latinalaisen Amerikan kehityspankkiryhmä Inter-American Development Bankin tarjouskilpailussa, ensimmäisen puukerrostalon rakennusvalvonnan osalta.
Ministeriö julkaisi ensimmäiseen rakennushankkeeseen liittyen arkkitehtikilpailun, jossa suomalainen innovaatio WLT-teknologia (wave layered timber (WLT®) lisäaineeton massiivipuuratkaisu sai kunniamaininnan. Kilpailuun osallistuivat asiantuntijarooleissa
suomalaiset Antti Haikala, rakenneinsinööri ja Richard Sirén, arkkitehti.
Suomalaiselle asiantuntijaosaamiselle on jo kysyntää. Latinalaisessa Amerikassa toteutuu kaikkien aikojen suurin suomalaisen koulutusviennin projekti, kun Peruun rakennetaan 75 koulua. Hankkeessa on mukana arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki, joka vastaa koulujen suunnittelun onnistumisesta.
Joulukuussa 2021 uutisoitu projekti on osa Perun 200-vuotisen itsenäisyyden juhlintaa. Muita Perun hankkeeseen osallistuvia suomalaisyrityksiä ovat Polar Partners, AFRY ja ISKU.
Ilmoittautumiset ja lisätiedot 30.8.2023 mennessä:
Niina Fu, konsultti
niina.fu@niinafu.fi tai puh. 0400 826 023