Yksittäisen yrityksen ei tarvitse eikä kannata pyrkiä kehittämään ratkaisuja kaikkiin kestävän kehityksen haasteisiin vaan niihin, jotka ovat yrityksen liiketoiminnan kannalta olennaisia ja sidosryhmille merkittäviä. Näitäkin voidaan vielä priorisoida keskenään.
Olennaisten vastuullisuusnäkökohtien määrittelyn tavoitteena on tunnistaa ne seikat, joissa yritys voi vaikuttaa eniten kestävän kehityksen ja myönteisen yhteiskunnallisen muutoksen toteutumiseen. Miten meidän yrityksemme voi tuottaa positiivisia tuloksia keskeisille sidosryhmillemme: asiakkaille, käyttäjille, yhteisölle, luonnolle, oman toimiston työntekijöille ja yhteiskunnalle? Samalla tulee ottaa huomioon niin sanottu do no harm -periaate eli se, että suunnitellut toimenpiteet eivät tuota kielteisiä vaikutuksia jonkin toisen osa-alueen kohdalla.
Pohdinta ja analyysi tuottavat yrityksen vastuullisuuden fokusalueet ja teemat.
Alla oleva kuva esittelee ATL:n jäsenyritysten vastuullisuuden painopistealueet ja teemat. Malli on laadittu niin, että se olisi avuksi mahdollisimman monelle jäsenyritykselle omien vastuullisuustavoitteiden määrittelyssä. Joillekin malli saattaa soveltua lähes sellaisenaan; useimmat halunnevat kuitenkin poimia mallista ne osa-alueet, jotka tukevat parhaiten oman toimiston vastuullisuuden konkretisointia.
Tarkoitus on, että mittarit ja tavoitetasot asetetaan yrityskohtaisesti. Esittelemme tässä verkkopalvelussa esimerkkejä mittareiksi.
Vastuullisuuden painopisteissä on huomioitu kestävän suunnittelun ekologinen ja sosiaalinen ulottuvuus sekä arkkitehtuurin yhteiskunnalliset näkökohdat. Kullakin painopistealueella on kolme alateemaa. Jokainen yritys voi muotoilla ja täsmentää niitä omaan käyttöönsä ja tilanteeseensa sopiviksi. Mittarit kannattaa määritellä niin, että ne mittaavat yrityksen ja sen sidosryhmien kannalta olennaisia tuloksia ja vaikutuksia.
Vastuullisuuden painopisteissä on huomioitu kestävän suunnittelun ekologinen ja sosiaalinen ulottuvuus sekä arkkitehtuurin yhteiskunnalliset näkökohdat.
Jatka kohtaan ’Ympäristökestävä suunnittelu’ >>