Rakentamisen nopeuteen ja kustannuksiin vaikutetaan suunnittelulla
Teksti julkaistu 12.9.2024
Arkkitehtisuunnittelulla on merkittävä rooli rakennusvaiheen nopeuttamisessa, tehostamisessa ja kustannusten vähentämisessä. Hyvä suunnittelu mahdollistaa selkeän ja toimivan toteutusprosessin, mikä vähentää työmaalla esiintyviä viivästyksiä ja tarpeettomia kustannuksia. Myös rakennuksen käytön ja elinkaaren aikaisiin kustannuksiin suunnittelu vaikuttaa merkittävästi. Siksi kustannusten osaoptimointi rakennusprojektin eri vaiheissa koituu helposti kokonaisuudelle kalliiksi. Kun suunnittelua tilataan halvimman hinnan mukaan, saadaan vähemmän suunnitteluun käytettyä aikaa ja kokemattomimpia suunnittelijoita. Keskityn tässä tekstissä suunnittelulla saataviin rakennushanketta tehostaviin keinoihin, joiden toimivuus edellyttää suunnitteluun aikaa ja osaamista.
Hyvällä suunnittelulla aikaansaatu toteutettavuuden parantaminen ottaa huomioon rakennustekniset rajoitteet ja mahdolliset haasteet jo suunnitteluvaiheessa. Tämä auttaa vähentämään odottamattomia ongelmia työmaalla ja lisää suunnitelmien toteutettavuutta käytännössä. Arkkitehdin ja erikoissuunnittelijoiden tiivis yhteistyö mahdollistaa paremman toteutettavuuden arvioinnin, ja ehkäisee suunnitelmien muuttamisen tarvetta kesken rakennusvaiheen, mikä on kallista ja aikaa vievää.
Rakennuksen muotojen ja materiaalien valinnoilla voi madaltaa rakennuskustannuksia ja lyhentää toteutusaikaa. Vältettäessä tarpeetonta monimutkaisuutta voidaan nopeuttaa työvaiheita ja silti saada toimiva, esteettinen ja kestävä lopputulos. Myös standardikokoisten ja helposti saatavien materiaalien käyttö vähentää hankintaketjuun liittyviä viivästyksiä ja mahdollistaa rakentajien sujuvamman työskentelyn.
Kestävä ja helposti saatavilla oleva materiaali voi paitsi madaltaa kustannuksia myös nopeuttaa rakennusvaihetta, koska toimitusajat ovat lyhyempiä ja materiaalit helpompia käsitellä. Samoin energiatehokkuuden huomioiminen suunnitteluratkaisuissa vähentää tulevaisuuden käyttökustannuksia, mikä on olennainen osa rakennuksen koko elinkaaren kustannustehokkuutta.
Myös hyvin laadittu suunnitteludokumentaatio ja työselostukset auttavat rakennusurakoitsijaa ymmärtämään suunnitelmia ja toteuttamaan ne täsmällisesti. Selkeät piirustukset ja dokumentit vähentävät väärinymmärrysten riskiä, ja näin voidaan välttää viivästymiset ja kalliit korjaustyöt.
Suunnittelussa voidaan ottaa huomioon työvaiheiden ja työmaan logistiikan optimointi, kuten materiaalien ja työvoiman järkevä sijoittelu ja vaiheistus. Hyvin suunniteltu työmaan järjestely mahdollistaa sujuvan työskentelyn ilman turhia keskeytyksiä. Materiaalien varastointi ja toimitusajat voidaan myös suunnitella siten, että ne tukevat tehokasta työskentelyä.
Modulaarinen suunnittelu tarkoittaa rakennuksen suunnittelua toistettavina ja standardisoituinamoduuleina, jotka voidaan valmistaa tehtaassa ja koota työmaalla. Tämä nopeuttaa rakentamista, koska suuret osat rakennuksesta voidaan valmistaa samanaikaisesti rakennustöiden kanssa ja tuoda valmiina osina paikalle. Esivalmistettujen elementtien käyttö vähentää työmaalla tarvittavaa työvoimaa ja asennusaikaa, mikä myös minimoi sääolosuhteista johtuvia viivästyksiä ja parantaa laadunvalvontaa. Erityisesti modulaarisessa rakentamisessa suunnitteluun tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, mutta rakentamisen tehokkuudesta tulevat säästöt maksavat helposti suunnittelun hinnan takaisin.
Kestävä suunnittelu, joka huomioi energiatehokkuuden, ympäristöystävällisyyden ja rakennuksen elinkaaren, vähentää ylläpitokustannuksia ja pitkän aikavälin energiakustannuksia. Vaikka alkuinvestoinnit voivat olla korkeampia, hyvin suunniteltu ja energiatehokas rakennus säästää rahaa vuosien kuluessa.
Selkeä ja yksityiskohtainen suunnittelu, joka on tehty yhteistyössä muiden suunnittelualojen kanssa, vähentää työvirheiden riskiä työmaalla. Virheiden korjaaminen työmaalla on kallista ja hidasta, joten suunnitteluvaiheessa huomioitu tarkkuus ja huolellisuus ovat tärkeä osa kustannustehokkuutta.
Hyvin toteutettu arkkitehtisuunnittelu ottaa huomioon paitsi estetiikan ja toiminnallisuuden, myös rakennuksen toteutettavuuden ja pitkän aikavälin taloudellisen kestävyyden ja muutostarpeet. Hankinnoissa vallitseva halvimman suunnittelutarjouksen etsintä ei ole edullista, sillä rakentamisvaiheen kustannukset ja rakennuksen käyttö- ja elinkaarikustannukset kasvavat usein selvästi ennakoitua korkeammiksi. Olisikin aina syytä miettiä rakennushankkeiden suunnitteluhankinnat kokonaisuuden kannalta järkevimmällä tavalla.
Rakentamisen nopeuteen ja kustannuksiin vaikutetaan suunnittelulla
Kirjoittaja on Kalle Euro, ATL:n toiminnanjohtaja