Antti Rinteen hallituksen tuore ohjelma on pullollaan mahdollisuuksia. Kovin konkreettisia nuo tavoitteet eivät ole, mutta arkkitehtitoimistojen näkökulmasta moni asia on tavoitteidemme mukaisesti saatu hallitusohjelmaan kirjattua. Näihin on hyvä jatkossa ehdottaa toimenpiteitä. Tässä muutamia nostoja hallitusohjelmasta ja hallituksesta.
1) ASUNTOPOLITIIKALLA on näkyvä osa ohjelmassa. Tavoitteena on muun muassa, että “valtion pitkällä korkotuella rakennettavien asuntojen uudistuotannon määräksi tulee vähintään 10 000 uutta asuntoa vuosittain, josta yli puolet Helsingin seudulle”. Tavoitteen toteutuminen luo lisää asuntosuunnittelun tarvetta. Asuntopolitiikassa on monia muitakin kiinnostavia tavoitteita ja ATL:n esille nostama hiljenevien keskusten elinvoiman turvaaminenkin on ohjelmassa mainittu.
2) LIIKENNEHANKKEIDEN toteuttamiselle etsitään ratkaisuja. Toteutuessaan nämä hankkeet toisivat ympärilleen paljon uutta rakentamista paitsi asemarakennuksina ja muina suoraan hankkeeseen liittyvinä rakennuksia, ne myös loisivat kasvua ratojen ympärille. Hallitusohjelmassa myös luvataan tukea kasvukeskusten raidehankkeita. Nähtäväksi jää, tuoko tämä uusia raitiotiehankkeita nyt jo toteutuksessa olevien Tampereen ja Vantaan hankkeen lisäksi. Liikenne- ja viestintäministerinä näistä asioista vastaa SDP:n Sanna Marin.
3) ILMASTOPOLITIIKALLA on ohjelmassa hyvin vahva rooli. Hallituspuolueet pitävät sitä jopa maailman kunnianhimoisimpana. Se kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen ja hiilinieluihin hyvin merkittävällä tavalla. Osiossa on myös erittäin paljon tavoitteita puurakentamiselle. Puurakennusten ja puun osuutta kaikenlaisissa rakennuksissa halutaan vahvistaa. ATL onkin pitänyt yllä hallitusohjelmatavoitteissaan suunnittelijoiden roolia rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen pienentämisessä.
4) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN uudistus saatetaan maaliin. Kiinnostavia suuntaviivoja muovaavat linjaukset rakennuttajan vastuun korostamisesta rakennusprojektissa ja kaavoituksen ja määräysten yksinkertaistamisesta. Toisaalta kuntien kaavamonopolia ja kaavahierarkiaa ei haluta muuttaa. Näiden saralla riittää vaikuttamista linjausten ollessa melko ylimalkaisia. Ympäristöasioista ja todennäköisesti myös MRL-uudistuksesta vastaa hallituksessa Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen Vihreistä.
4) LUOVIEN ALOJEN kehittäminen on hyvin selkeästi mukana hallitusohjelmassa. ATL:n tavoitteisiin kuului arkkitehtuuriviennin edistäminen. Onkin lupaavaa, että luovien alojen osuus nousi ensimmäistä kertaa vahvasti osaksi hallitusohjelmaa. Elinkeinoministerinä toimii Keskustan Katri Kulmuni ja tiede- ja kulttuuriministerinä ensin Keskustan Hanna Kosonen ja äitiyslomansa jälkeen saman ryhmän Annika Saarikko. Ministerien työnjako selviää myöhemmin. Vielä erikseen on mainittava koulutuksen lisäpanostukset, mikä tietää sitä, että myös arkkitehtikoulutusta tuottaviin yliopistoihin on tulossa lisärahoitusta. Miten tämä saadaan käännettyä hallitusohjelmatavoitteittemme mukaiseksi lisäkoulutukseksi arkkitehtiosastoilla tai peräti uusiksi arkkitehtiosastoiksi on jatkoedunvalvonnan paikka. Opetusministerinä toimii hallituksessa Vasemmistoliiton Li Andersson.
Toki ohjelma sisältää paljon muitakin kiinnostavia kohtia. Niitä käydään läpi perusteellisesti kesän aikana ja viimeistään syksyn budjettiriihessä on ensimmäiset vaikuttamisen paikat.
ATL haluaa olla rakentava ja eteenpäin katsova vaikuttaja. Haluamme vaikuttaa päätöksentekoon rakentamisen laatua edistävästi, kriittisyyttä unohtamatta. Pienen järjestön ja pienen toimialan kannattaa etsiä kumppaneita ja kuulijoita asialleen.
Kalle Euro
Toiminnanjohtaja
ATL
Artikkelikuva: Wikipedia