Lomakauden alkaessa on hyvä katsoa taakse ennen kuin siivoaa pöydän. Mitä tuli tehtyä, mitä saatiin edunvalvonnassa läpi ja mitä olisi voinut tehdä toisin omituisen kevään aikana. Tätä kirjoittaessani 70-vuotispäiväänsä viettävän Jorma Uotisen sanoin voi todeta: “ei huono”.
ATL:n hallitusohjelmatavoitteista kaksi keskeistä saatiin eteenpäin jo tänä keväänä. Arkkitehtuuri- ja designmuseon rakentamiseen myönnettiin 60 miljoonaa euroa Sanna Marinin hallituksen kesäkuun lisätalousarviossa. Esittelevä ministeri oli kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Toinen suuri tavoite arkkitehtikoulutuspaikkojen lisääminen eteni myös tänä vuonna: koronarahoituksen turvin lisättiin Oulun koulutuspaikkoja kymmenellä ja Tampereen ja Aallon paikkoja viidellä.
Uuden museon merkitys ei jää pelkkään sen työllistävään vaikutukseen eikä edes siihen, että suomalaiselle huippuluokan arkkitehtuurille ja designille saadaan vihdoin niiden ansaitsemat esittelytilat. Uusi museo tulee olemaan paikka, jossa arkkitehtuuri ja design kehittyvät, löytävät uusia kumppanuuksia, kansainvälistyvät ja koskettavat yhä uusia ihmisryhmiä. Se edistää arkkitehtuurin ja designin kansainvälistymistä ja koskettaa koko Suomea – onhan esimerkiksi arkkitehtitoimistoja kaikkialla Suomessa. Nämä argumentit oli nähty museopäätöksen taustalla.
Lisäkoulutuspaikat olivat iloinen uutinen, vaikka toki koronan vuoksi lisää koulutuspaikkoja korkeakouluihin luvattiinkin. Vaikka 20 lisäkoulutettavaa ei kuulosta paljolta, on se kuitenkin noin 15 % lisäys koulutusmääriin. Lisäys on kertaluontoinen, mutta sen turvin on hyvä jatkaa pysyvän muutoksen aikaansaamista. Jo nyt näyttää siltä, ettei koronan aiheuttama talouskriisi tule helpottamaan arkkitehtitoimistojen työvoimapulaa. Siksi noin 40 lisäopiskelijan lisäkoulutustarve joko nykyisissä koulutuspaikoissa tai uudessa laitoksessa säilyy ATL:n edunvalvontatavoitteissa.
Valmistelimme myös yhdessä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn, Arkkitehtuurin Tiedotuskeskus Archinfon ja Maisema-arkkitehtiliitto MARKin kanssa Suomen liittymisen kansainväliseen Architects Declare -liikkeeseen. Suomessa liike käynnistyi voimakkaasti ja nyt on mukana jo 128 toimistoa. Se on kansainvälisesti erittäin korkea luku.
Uudet Arkkitehti- ja pääsuunnittelun RT-tehtäväluettelot saatiin vihdoin valmiiksi julkaisua varten kesällä. Iso työ on takana. Kiitokset kaikille mukana olleille ja erityisesti Tuula Tuomelle, joka tarttui heti ATL:ään töihin tultuaan ripeästi isoa härkää sarvista ja hoiti työn valmiiksi. Kannattaa alkaa heti tutustua kortteihin.
Myös Tekijänoikeusopas on saatu vihdoin uudistettua. Oppaan uusimisen teki asianajaja Jussi Kalliala ATL:n kumppanilta Asianajotoimisto Susiluodolta. Opas ilmestyy ATL:n sivuille elokuussa.
ATL:n järjestämiä, hyvin osanottajia vetäneitä koulutuksia ehdittiin pitää kaksi ennen koronaa. Loput siirrettiin elo-syyskuulle. Näillä näkymin koulutukset pidetään suunnitelman mukaan. Myös uusia koulutuksia uusista aiheista on suunnitteilla.
Koronakevät muutti toimintaamme etätyöksi, mutta samat asiat työllistivät meitä kuin aiemminkin. Korona-apua toki annoimme toimistoille sekä verkossa että puhelimitse. Etätyö oli toimistollemme tuttua jo aiemminkin, mutta se varmasti hioutui vielä edelleen. ATL:n tehtäviä ja tavoitteita saatiin vietyä eteenpäin pandemiasta huolimatta.