5.8.2024
Hyvän suunnittelun ja arkkitehtuurin merkitys kasvaa Suomen kaupungeissa. Elämme aikaa, jolloin vihreän siirtymän vaatimukset, yhteiskunnan ikääntyminen sekä monikulttuuristuminen ja kaupunkien taloudellisen kestävyyden parantaminen ovat keskeisiä haasteita. Näiden ratkaisemiseksi tarvitsemme laadukasta ja innovatiivista arkkitehtuuria. Ekologiset rakennukset ja kaupungit vaativat huolellista suunnittelua. Ikääntyvät yhteisöt edellyttävät esteettömyyttä ja hyvää elämänlaatua, kun taas monikulttuurisuus haastaa meitä luomaan elinympäristöjä, joissa kaikki voivat elää yhdessä. Ekologisuus ja taloudellisuus kietoutuvat yhteen rakennusten elinkaaren pidentämisessä ja monikäyttöisyydessä. Purkamisen välttäminen laadukkaiden materiaalien ja rakentamistapojen avulla sekä muunneltavuus ovat keskeisiä tekijöitä paitsi ekologisissa myös taloudellisissa rakennushankkeissa.
Arkkitehtuuri ei ole pelkästään rakennusten suunnittelua, vaan elinympäristömme muokkaamista, joka vaikuttaa päivittäiseen elämäämme, yhteisöjemme hyvinvointiin ja tulevaisuutemme kestävyyteen. Vihreä siirtymä, väestön ikääntyminen ja kaupunkien taloudellinen kestävyys vaativat uusia lähestymistapoja ja ratkaisuja, joita hyvä arkkitehtuuri voi tarjota.
Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL on pyytänyt jäsentoimistojaan raportoimaan huonoista hankintakäytännöistä eri puolilta Suomea. Huomautuksia tulee paljon, jopa muutamia viikossa, ja niiden käsittely on resursseja vaativaa, mutta erittäin tärkeää.
Yleisimpiä hankintaongelmia ovat kohtuuttomat referenssivaatimukset, tekijänoikeusongelmat ja laatuarviointi. Referenssivaatimukset saattavat vaatia kokemusta asioista, joita on käytännössä mahdotonta saavuttaa Suomen pienillä markkinoilla. Tekijänoikeuksissa tilaajan edustajat yllättyvät usein siitä, että arkkitehtisuunnitelman omistusoikeus kuuluu suunnittelijalle. Laatupisteytyksen merkitys jää usein vähäiseksi, koska kaikille tarjoajille annetaan samat pisteet tai pisteiden vaikutus tulokseen on pieni.
Yleisimmäksi haasteeksi ovat kuitenkin nousseet täysin alihinnoitellut tarjoukset. Rakennusalan lamaannuttua epätoivoiset toimistot tekevät tarjouksia hinnalla, jota ei voi toteuttaa tappiotta, jos noudatetaan Suomen lakeja ja TES-sopimuksia. Kuntien tilaajien tulisi kyetä tunnistamaan, mikä hintataso on kohtuullinen ja mahdollinen, jotta rakentamisen ja elinympäristöjen laatu säilyy kohtuullisena.
Hyvä arkkitehtuuri on välttämätöntä Suomen kaupunkien tulevaisuuden kannalta. Se edistää vihreää siirtymää rakentamisessa, vastaa ikääntyvän yhteiskunnan tarpeisiin ja parantaa kaupunkien taloudellista kestävyyttä ja resilienssiä. Suunnittelun hankinta pelkän hinnan perusteella ei huomioi rakennushankkeen eikä sen käytön aikaisia kustannuksia eikä ekologisuutta.
Hyvä arkkitehtuuri voi merkittävästi vähentää rakennusten energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä. Kestäviä materiaaleja ja energiatehokkaita ratkaisuja käyttämällä luodaan rakennuksia, jotka kuluttavat vähemmän luonnonvaroja ja tuottavat vähemmän päästöjä. Passiivitalot ja nollaenergiarakennukset ovat esimerkkejä innovaatioista, jotka tukevat vihreää siirtymää, samoin pitkä käyttöikä ja monikäyttöisyys. Nämä toteutuvat vain huolellisen suunnittelun ja osaamisen avulla.
Ikääntyvä väestö asettaa uusia vaatimuksia kaupunkisuunnittelulle ja arkkitehtuurille. Hyvä arkkitehtuuri voi parantaa esteettömyyttä, tarjota mukautuvia asumisratkaisuja ja edistää yhteisöllisyyttä. Esteettömät ja mukautuvat rakennukset mahdollistavat ikääntyneiden itsenäisen asumisen pidempään, mikä vähentää yhteiskunnan kustannuksia ja parantaa elämänlaatua.
Tätä haastetta ei voi selättää ilman hyvää kilpailuttamista. Asuntojen vaatimukset muuttuvat, ja niiden arvon säilyminen tai katoaminen riippuu siitä, kuinka hyvin ne toimivat väestörakenteen muuttuessa. Vanhojen, toimimattomien asuntojen purkaminen ei ole enää vaihtoehto, joten tarvitaan muuntojoustavia asuntoja.
Kaupunkien taloudellinen kestävyys ja resilienssi vaativat infrastruktuuria, joka kestää muutoksia ja kriisejä. Hyvä arkkitehtuuri voi luoda joustavia ja monikäyttöisiä tiloja, jotka sopeutuvat erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Monikäyttöiset rakennukset ja joustavat tilaratkaisut voivat tukea paikallista taloutta ja parantaa yhteisöjen sopeutumiskykyä.
Rakennusten elinkaari pitenee ekologisista, mutta myös taloudellisista syistä. Pysyvyys on myös ihmisten elinympäristölle eduksi. Hyvä suunnittelu tukee rakennusten käytettävyyttä pitkään, mahdollistamalla käyttötarkoituksen muuttamisen useaan kertaan.
Kun rakennusta tarkastellaan kokonaisuutena, joka on käytössä jopa satoja vuosia, suunnittelukustannusten merkitys on mitätön. Rakennuksen elinkaarikustannuksista käyttökustannukset ovat 40-60 %, rakennuskustannukset loput, ja suunnittelukustannukset ovat niistä keskimäärin 2 %. Suunnittelussa kuitenkin määritetään käyttökustannukset ja usein myös merkittävä osa rakennuskustannuksista. Siksi suunnittelukustannusten minimoiminen on osaoptimointia, joka on kokonaisuudelle haitallista.
Kunnilla on useita keinoja puuttua selvästi alihinnoiteltuihin tarjouksiin hankintalain mukaisesti suunnittelukilpailuissa:Tarjousten hylkääminen epätavallisen alhaisen hinnan perusteella:
Näillä keinoilla kunnat voivat varmistaa, että suunnittelukilpailuissa valitaan tarjous, joka on realistinen, toteuttamiskelpoinen, laadukas ja kokonaistaloudellisesti edullisin.
Arkkitehtuurin merkitys Suomen kaupungeissa kasvaa jatkuvasti, ja kuntien on hyödynnettävä sen tarjoamat mahdollisuudet vihreän siirtymän, yhteiskunnan ikääntymisen ja taloudellisen kestävyyden haasteisiin vastaamiseksi. Laadukas ja innovatiivinen arkkitehtuuri ei ole vain rakennusten suunnittelua; se on tulevaisuutemme rakentamista. Hyvillä hankinnoilla ja arkkitehtuurin laatuun panostamalla sekä rakennusten koko elinkaarta huomioimalla saadaan tilaajien ja käyttäjien kannalta parhaita rakennusratkaisuja.
Teksti perustuu ATL:n toiminnanjohtaja Kalle Euron Keravan Uuden ajan rakentamisen festivaaleilla 31.7. 2024 pitämään puheenvuoroon.