Ystäväni, arkkitehtitoimiston osakas, kertoi ELY-keskuksen virkamiehen ottaneen yhteyttä ja kysyneen tarvetta korona-avustukselle. Olisi nimittäin ollut tarjolla. Ystäväni oli todennut, että työt jatkuvat entisellään; antakaa avustukset enemmän tarvitseville. Fiksua, moraalisesti oikein ja rehellistä.
Koronakriisin aikana on nähty monenlaisia keskusteluja ja myös monenlaisia yritysten toimintamalleja. On nähty viranomaisia hyväksi käyttäneitä yrityksiä, jotka ovat käyttäneet hyväkseen vaikeaa tilannetta rahastaakseen kriisillä. On myös nähty suuryrityksiä, joiden omistajat vaativat yhteiskuntaa korvaamaan kaikki menetykset juuri heidän yrityksensä täyttämillä kriteereillä, vaikka aiempina vuosina samat henkilöt ovat olleet kaikkia yhteiskunnan tukia vastaan. Ja on myös nähty edunvalvontaa, jonka päämaalina on ollut hallituksen ja viranomaisten arvostelu riippumatta siitä, millaisia toimenpiteitä on tehty tai päätetty tehdä. Tämä kaikki on inhimillistä. Ihmisille on luontaista ajatella omaa etuaan kriisissä. Myös yrittäjille.
Olen työskennellyt kolme vuotta arkkitehtitoimistojen kanssa. Olen alusta saakka ollut vaikuttunut siitä, kuinka korkealla moraalilla alalla toimitaan. Osakkaat ovat lojaaleja työntekijöilleen ja arkkitehtuurin ja rakentamisen laatua halutaan edistää käyttäjien, yhteiskunnan ja ympäristön eduksi. Arkkitehtuurikilpailuja puolustetaan, koska ne parantavat laatua ja tuovat alalle uusia, osaavia toimistoja kilpailemaan olemassa olevien kanssa. Vahvat arvot luovat joskus jopa haasteita liiketoiminnalle, mutta Suomen arkkitehtitoimistojen osaaminen on säilynyt maailman huipulla juuri vahvan arvopohjan vuoksi.
Hyvä arkkitehtuuri lähtee arvoista. Tärkeää on luoda hyviä ja ekologisesti kestäviä elinympäristöjä ja yhteiskuntaa ihmisille. Arkkitehtuurin laatua ei mitata piirretyn viivan pituudella, vaan tyytyväisillä käyttäjillä ja laadukkaalla rakennetulla ympäristöllä. Hyvää yhteiskuntaa rakennetaan arvoilla.
Kirjoittaja on Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL:n toiminnanjohtaja Kalle Euro