Tanskan arkkitehtitoimistojen liitto Danske Arkitektvirksomheder on tehnyt tänä vuonna selvityksen arkkitehtuurialan viennin kasvusta. Kaksi kolmesta vientiä harjoittavasta tanskalaisesta arkkitehtitoimistosta pitää vientiä keskeisenä osana kasvuaan ja tulevaisuuden menestystään. Tanskalaisista arkkitehtitoimistoista jo lähes kolmannes harjoittaa vientiä. Tanskalainen vientikokemus on kiinnostava myös suomalaisten arkkitehtitoimistojen kannalta. Se auttaa niitä näkemään uusia tapoja kansainvälistyä ja hyödyntämää vientimarkkinoiden mahdollisuuksia.
Arkkitehtuurivientiä voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Ensinnäkin, monet tanskalaiset arkkitehtitoimistot ovat osa kansainvälisiä rakennuskoalitioita, joissa yhdistyvät eri alojen asiantuntijoiden osaaminen. Tällaisessa yhteistyössä arkkitehtitoimisto voi keskittyä suunnitteluun, kun taas muut koalition jäsenet vastaavat rakennusprosessin eri vaiheista ja vaatimuksista. Tämä tarjoaa kustannustehokkaan ja hallitun tavan toimia kansainvälisesti, ja se voi olla erinomainen vaihtoehto suomalaisillekin toimijoille, joilla on vahvaa osaamista tietyistä erityisalueista, kuten puurakentamisesta, sairaalarakentamisesta tai oppilaitoksista.
Toinen tapa on toimia perinteisempänä konsulttitoimistona: Tanskalaiset toimistot hyödyntävät liiketoimintaperusteista konsultointia esimerkiksi kaupunkisuunnitteluprojekteissa, joissa on kysyntää erityisesti pohjoismaiselle ajattelulle. Näin arkkitehtuurivienti voi mukautua suoraan kohdemarkkinoiden tarpeisiin ja tarjota konsultointipalveluita, joissa on mukana arkkitehtuurillista osaamista.
Yritysostot ovat kolmas keino, joita tanskalaisetkin toimistot ovat toteuttaneet oman maansa rajojen ulkopuolella. Moni suuri tanskalainen arkkitehtitoimisto on hankkinut kansainvälisiä tytäryhtiöitä tai osakkuuksia paikallisista yrityksistä, mikä on suora reitti uusille markkinoille. Yritysostoilla kansainvälisyyttä hakevat toimistot voivat päästä nopeasti kiinni paikallisiin verkostoihin ja osaamiseen sekä kehittää kansainvälistä osaamista.
Arkkitehtuurikilpailut puolestaan tarjoavat arkkitehtitoimistoille näkyvän tavan murtautua uusille markkinoille. Kilpailuja on Suomessa perinteisesti pidetty jopa ainoana tapana kansainvälistyä, mutta tanskalaiset ja kokemukseni mukaan myös muut pohjoimaalaiset näkevät nämä muut tavat yhtä potentiaalisina tapoina kehittää liiketoimintaa kansainvälisemmäksi. Monet tanskalaiset toimistot osallistuvat aktiivisesti kansainvälisiin kilpailuihin. Näissä kilpailuissa menestyminen tuo yritykselle myös mainetta ja mahdollisesti lisää näkyvyyttä uusilla markkinoilla. Suomalaisille arkkitehtitoimistoille tällainen kansainvälinen näkyvyys voi olla erinomainen tilaisuus näyttää osaamistaan, mutta se tietysti edellyttää kilpailuissa menestymistä.
Kaikissa edellä mainituissa tavoissa löytyy tilaa erikoistumiselle ja suomalaiselle osaamiselle.
Vaikka tanskalaisten toimijoiden kokemus on jo pitkä ja heidän vientinsä osuus on kasvanut huomattavasti viime vuosina, sama polku ei ole suomalaisille mahdoton. Kaikissa näissä edellä mainituissa tavoissa löytyy tilaa erikoistumiselle ja suomalaiselle osaamiselle.
TEKSTI ja KUVA Kalle Euro, ATL:n toiminnanjohtaja
Arkkitehtuurivienti: Mahdollisuuksia monin eri tavoin – selvitys Tanskan arkkitehtitoimistojen kansainvälistymisestä