29.5.2023
Arkkitehtitoimistot ja kunnat kohtaavat nykyisin vakavaa työvoimapulaa arkkitehtien osalta. Riittävän osaavan ja motivoituneen henkilöstön puute haittaa toimintojen kehittämistä ja aiheuttaa viivästyksiä projekteissa. Lisäämällä arkkitehtien koulutusmäärää Suomessa voidaan vastata tähän tarpeeseen ja varmistaa, että yritykset ja kunnat voivat täyttää avoimet paikkansa pätevillä ammattilaisilla. Tämä parantaa toimialan tehokkuutta ja kilpailukykyä sekä tukee talouden kasvua, koska useimmat investoinnit kulkevat kuntien kaavoituksen ja rakennusluvituksen kautta.
Rakennusyhtiöt ja rakennuttajat tarvitsevat arkkitehtien asiantuntemusta ja näkemystä monissa tilaajatehtävissä. Arkkitehtien saatavuus tällä alueella on kuitenkin hyvin rajallista, mikä voi johtaa puutteellisiin suunnitteluratkaisuihin ja projektien viivästymisiin. Lisäämällä kansainvälisten arkkitehtien mahdollisuuksia päästä Suomeen ja jäädä tänne töihin, voimme täyttää tämän aukon työmarkkinoilla. Kansainväliset arkkitehtiopiskelijat tuovat mukanaan monipuolista osaamista ja uusia ideoita, jotka rikastuttavat suomalaista arkkitehtuuria ja edistävät alan kehitystä.
Vähäinen arkkitehtien määrä Suomessa asettaa rajoituksia myös arkkitehtitoimistojen kehittämiselle. Kun resurssit ovat rajalliset, on vaikeampaa panostaa tutkimukseen, innovaatioihin ja uusien liiketoimintamallien kehittämiseen. Lisäämällä arkkitehtien koulutusmäärää voidaan tarjota enemmän mahdollisuuksia toimistojen kasvulle ja edistää ammatin arvostusta. Tämä mahdollistaa uusien toimintatapojen, teknologioiden ja kestävän suunnittelun integroinnin alan käytäntöihin.
Suomen rakennusala kaipaa rohkeita toimia vastatakseen nykyisiin haasteisiin.
Suomen rakennusala kaipaa rohkeita toimia vastatakseen nykyisiin haasteisiin. Arkkitehtien koulutusmäärän lisääminen, kansainvälisten arkkitehtien maahan pääsyn helpottaminen ja kansainvälisten arkkitehtiopiskelijoiden houkutteleminen Suomeen ovat askelia kohti kestävää kehitystä ja alan kilpailukyvyn vahvistamista. Näiden toimenpiteiden avulla voimme vastata työvoimapulaan, tarjota enemmän mahdollisuuksia sekä arkkitehtitoimistoille että kunnille, ja edistää arkkitehtuurin kehitystä Suomessa. Kun arkkitehteja on riittävästi, heitä hakeutuu myös eri organisaatioiden esimies- ja johtotehtäviin. Myös vahvistuvissa arkkitehtitoimistoissa riittää monipuolisempia toimenkuvia arkkitehdeille. Näiden toimenpiteiden avulla voimme varmistaa, että arkkitehtien keskipalkat saavuttavat ansaitsemansa tason ja että ala houkuttelee lahjakkaita osaajia myös johtotehtäviin tulevaisuudessa.
Tulevan hallituksen pitää huolehtia, että Suomen kehitys kääntyy taas kohti osaamisintensiivisempää tulevaisuutta. Arkkitehtien lisäkoulutus on yksi tärkeä askel tällä tiellä.
Kirjoittaja on Kalle Euro, toiminnanjohtaja, Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry