Lausuntopyyntö tilastotuotannon muutoksista
Lausuntopyynnön diaarinumero: TK/2330/00.07/2024, LUKE/2820/07 00 02 00/2024
ATL:n LAUSUNTO 20.9.2024
Kuten muistiossa itsessäänkin todetaan, Suomen viralliset tilastot ovat yhteistä kansallista pääomaa ja tietoperustaa, ja niitä käytetään yhteiskunnassa moniin eri käyttötarkoituksiin. Tilastoja hyödynnetään laajasti yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja lainvalmistelussa, ja lisäksi niiden avulla voidaan seurata tehtyjen päätösten vaikutuksia ja ne ovat yhteiskunnan kehitystä kuvaavia mittareita. Tietoon perustuvan, avoimen yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi tarvitaan laadukasta ja kattavaa tilastotietoa jatkossakin.
Kulttuuriperintöön ja arkkitehtuuriin liittyvän tilastotiedon julkaisemisen lopettamisella tai vähentämisellä voi olla useita haittavaikutuksia eri yhteiskunnan osa-alueilla. Tilastotieto on keskeinen väline päätöksenteossa niin julkisella sektorilla, akateemisessa tutkimuksessa kuin yksityiselläkin sektorilla. Päätöksenteon tietopohjan heikentyminen johtaa pahimmillaan siihen, että kulttuuriin ja kulttuuriperintöön liittyvät investoinnit voivat jäädä kohdentumatta oikein tai niiden määrä jää riittämättömäksi.
Tilastotiedon vähentyminen tai lakkauttaminen tekee kehityksen ja muutosten seurannan mahdottomaksi. Ilman tilastotietoa on vaikeaa tutkia kulttuuriperinnön ja arkkitehtuurin merkitystä yhteiskunnalle ja taloudelle, tai sen sosiaalisia ja kulttuurisia hyötyjä. Myös alan toimijoiden kannalta on tärkeää, että tilastoitua tietoa on kaikkien saatavilla. Lisäksi kansainvälinen vertailu hankaloituu, jos Suomesta ei ole saatavilla riittävästi tilastotietoa. Kansainvälisen vertailun tekeminen on ehdottoman tärkeää kaikille toimialoille.
Yhteenvetona voidaan sanoa, että tilastotiedon vähentäminen kulttuuriperinnöstä ja arkkitehtuurista heikentää päätöksentekoa, tutkimusta, taloudellista toimeliaisuutta ja kulttuuriperinnön arvostusta, millä voi olla pitkät negatiiviset vaikutukset. Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ei kannata kulttuuritilaston lopettamista, vaan näkee sen sijaan parempana esimerkiksi tilastotiedon julkaisuvälin pidentämisen, jotta tulevaisuudessakin merkittävien yhteiskunnallisten päätösten tueksi on saatavilla tärkeää tilastotietoa.
Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry
ATL:n lausunto