Vastuiden osalta ATL pitää lausunnossaan hyvänä nykyisten sopimuskäytäntöjen ja yleisten sopimusehtojen (YSE98 ja KSE2013) toimivaa käytäntöä. ATL painottaa, ettei vastuita voida ulottaa sopimusketjun yli. Myös vastuiden rajaamisen mahdollisuus tulee säilyttää.
Pätevyyksien osalta ATL pitää tärkeänä pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksien säilyttämistä nykyisen sääntelyn tasolla.
Digitalisaation osalta ATL korostaa, että mallien tekijänoikeuksia on kunnioitettava. Mallin kunnossapitovastuu on luontevaa olla mallin alkuperäisellä tekijällä eli tekijänoikeuksien haltijalla. Mallien tulee olla käytettävissä eri palveluntuottajille ja toimijoille, mutta mallien tekijän tulee saada kohtuullinen korvaus mallin käytöstä ja kunnossapidosta.
Yleisesti ATL toteaa, että kommentoitavaksi annettu lakiesitys on laaja ja se on valmistelultaan epätasainen. Kokonaisuuden laajuus näkyy ristiriitaisuuksina ja epäloogisuuksina mm. termeissä. Myös poliittisen käsittelyn haasteellisuus näin suuressa kokonaisuudessa on valmistelulle suuri riski. Voidaan kysyä, onko näin suurten lakikokonaisuuksien valmistelu tarkoituksenmukaista? Olisiko tehokkaampaa paloitella lakikokonaisuus osiin ja edistää niitä kutakin erikseen? Nyt käsittelyssä oleva esitys ei vastaa uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin ja odotuksiin.
Koko ATL:n lausunto on luettavissa tästä: ATLn lausunto kaavoitus- ja rakentamislakiin (<- linkki)