Ammattiliittojen ja palkansaajien laajat lakot pysäyttävät julkisen liikenteen loppuviikosta. ArkMuoto 2024: Hyvässä tilassa -päätapahtuma oli tarkoitus järjestää perjantaina 2. helmikuuta Helsingin itäisessä lähiössä Vuosaaressa, metrolinjan pääteaseman lähellä. Koska niin yleisön kuin puhujien on lakon aikana vaikea päästä paikalle, tapahtuma on päätetty siirtää myöhäisempään ajankohtaan. Uusi aika ilmoitetaan mahdollisimman pian.
ArkMuoto-ohjelmaa järjestetään kuitenkin runsaasti eri puolilla Suomea. Perjantailta peruuntuneen päätapahtuman sijaan esimerkiksi Turussa voi osallistua Bryygman-seminaariin, jonka teemana on moderni puuarkkitehtuuri. Seminaarissa muun muassa kuullaan Anttinen Oiva-, OOPEAA-, AOR- ja Jukka Koivula -arkkitehtitoimistojen uudesta puuarkkitehtuurista. Seminaaria seuraavan päivän ekskursiolla tutustutaan modernistiseen puuarkkitehtuuriin. Lue lisää >>.
Rakennettu ja muotoiltu ympäristömme vaikuttaa suuresti hyvinvointiimme. Kauniit, toimivat ja kestävät tilat ja esineet helpottavat arkeamme ja tuovat iloa elämäämme. Voimme paremmin hyvin suunnitelluissa, laadukkaissa tiloissa. Arjen sujuvuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on entistä tärkeämpää globaalien kriisien ja suurten yhteiskunnallisten muutosten paineessa.
ArkMuoto avaa uusia näkökulmia omaan rakennettuun ympäristöön. Mitä hyvä tila meille merkitsee? Tuoko se elämään esimerkiksi viihtyisyyttä, turvallisuutta, kestävyyttä, arjen sujuvuutta vai jotain ihan muuta?
Ohjelmaan on ilmoittautunut 50 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Mukana on esityksiä, seminaareja, opastettuja kierroksia, lanseerauksia, työpajoja ja paljon muuta ohjelmaa eri-ikäisille osallistujille. Luvassa on myös dokumenttielokuvia, kun Helsingissä vuosittain järjestettävä DocPoint-festivaali tuo valkokankaalle neljä kaupunkisuunnitteluun ja asukasyhteisöihin liittyvää tuoretta elokuvaa.
Pohjoisin tapahtuma on Rovaniemellä, jossa juhlitaan lumitaideteosnäyttelyn avajaisia. Oulussa Suomen ainoa alakouluikäisten oppilaiden ylläpitämä design-verkkokauppa, Hintan koulun hinttadesign.fi lanseeraa Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien kunniaksi uuden, oppilaiden suunnitteleman ja valmistaman tuotesarjan.
Tammisaaressa lasten arkkitehtitoimistossa piirretään omia versioita Villa Skeppetistä ja suunnitellaan unelmien taloja. Turussa muun muassa tutustutaan puuarkkitehtuuriin Bryggman-seminaarissa ja muotoilukasvatukseen Taiteen talolla. Tampereella rakennetaan yhteisöllistä tilataideteosta Finlaysonilla, ja Jyväskylässä vietetään Aallosta punkiin -tapahtumapäivää.
Tutustu ArkMuoto 2024 -ohjelmistoon >>
Vuodesta 2022 sisäministeriön liputuskalenteriin on sisältynyt suositus liputtaa Alvar ja Aino Aallolle ja suomalaiselle arkkitehtuurille ja muotoilulle 3. helmikuuta, joka on maamme kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehdin ja muotoilijan, akateemikko Alvar Aallon syntymän vuosipäivä. Ministeriö julkistaa tämän vuoden suositukset pian, mutta liputtaa saa joka tapauksessa. Yritykset, kiinteistöt, kaupungit ja kunnat voivat siis 3. helmikuuta juhlistaa omaa arkkitehtuuri- ja muotoiluperintöään nostamalla Suomen lipun salkoon!
Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Finnish Design Info, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen maisema-arkkitehtiliitto, Sisustusarkkitehdit SIO, AD-museo ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo.
LISÄTIETOJA
Miina Jutila, viestintäpäällikkö
miina.jutila@archinfo.fi, 040 585 4135
Paavo Foley, tapahtumatuotannon koordinaattori
paavo.foley@archinfo.fi, 044 974 6109
Jaa kuvia hyvistä tiloista sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #arkmuoto #hyvässätilassa!