Lehdistötiedote, 2.12.2024
SAFA, ATL ja MARK kartoittivat arkkitehtuurin alan suhdannetilannetta kyselyllä marraskuussa 2024 seitsemättä kertaa. Kyselyn 317 vastaajasta noin neljännes oli yrittäjiä tai ammatinharjoittajia ja loput palkansaajia.
Kyselyyn vastanneista yrittäjistä ja ammatinharjoittajista vajaa puolet (41,5 %) kertoi yrityksensä lomauttaneen henkilöstöä kyselyä edeltäneen puolen vuoden aikana. Sekä yrittäjillä että palkansaajilla lomautettujen osuus on pysynyt viime toukokuun tasolla. Myös yrittäjen vastauksissa irtisanomisten osuus on pysynyt lähes ennallaan, mutta irtisanomisaikeet olivat vähentyneet 15,4 prosentista 8,6 prosenttiin. Noin neljäsosassa palkansaajavastaajien työpaikoista oli tehty irtisanomisia edeltävän puolen vuoden aikana – osuus on 8 prosenttia korkeampi kuin toukokuussa.
Rekrytoinnit eivät ole kuitenkaan tyssäneet edes taantumaan: yrittäjistä viidesosa on rekrytoinut edeltävän puolen vuoden aikana. Puoli vuotta sitten osuus oli reilut 12 prosenttia. Palkasaajavastaajista yli kolmannes (38,6 %) kertoi työpaikkansa rekrytoineen uusia työntekijöitä.
Yrittäjien aikeissa lomauttaa on nähtävissä jo selvää laskua. Reilut 18 prosenttia kertoi yrityksensä suunnittelevan lomautuksia, kun vastaava prosenttiosuus oli puoli vuotta sitten 30,8.
“Tuloksista on nähtävissä useita selkeitä viitteitä siitä, että suhdanne olisi vihdoinkin kääntymässä. Jää nähtäväksi ensi vuonna, millä vauhdilla elpyminen alkaa”, Safan erityisasiantuntija Pia Selroos toteaa.
Hankkeiden viivästykset ovat edelleen yleisiä. Yrittäjävastaajista noin 73 prosenttia ja palkansaajista reilu puolet (52,9 %) ilmoitti yrityksensä tai työpaikkansa hankkeiden viivästyneen puolivuotisjaksolla. Kokonaan peruuntuneiden hankkeiden osuus on yrittäjävastaajilla laskenut puolen vuoden takaisesta noin 48 prosentista 35 prosenttiin.
Maisema-arkkitehdeilla tunnelmat ovat muuttuneet. Kun vielä puoli vuotta sitten tehdyn kyselyn mukaan lomautuksia ei juuri ollut, nyt kyselyyn vastanneista maisema-arkkitehdeista yli kolmannes (37,5 %) kertoi lomautuksista edeltävän puolen vuoden aikana. Toisaalta, neljännes maisema-arkkitehtivastaajista ilmoitti työpaikalla toteutetuista rekrytoinneista.
“Maisema-arkkitehtuurin alalla suhdanteen vaikutukset näkyvät tyypillisesti hitaammin kuin arkkitehtuurin alalla ja nyt myös meillä alkavat näkyä ensimmäiset yksittäiset irtisanomiset lomauttamisen lisäksi”, MARK:in toiminnanjohtaja Nita Koskiahde sanoo.
Kyselyn mukaan yrittäjien luottamus tulevaan on heikentynyt. Vielä marraskuussa 2022 yli puolet yrittäjävastaajista arvioi yrityksensä tilanteen puolen vuoden päästä hyväksi tai erinomaiseksi – nyt vastaavan arvion teki yrittäjistä enää viidennes (20,8 %).
Hämmennystä aiheuttaa suhdanteen lisäksi muuttuva rakentamisen lainsäädäntö, joka on noussut kyselyn mukaan alan merkittävimpien muutosajurien joukkoon. Vuoden alussa voimaan astuvan rakentamislain arvioidaan lisäävän vaivaa, tehtäviä ja byrokratiaa, ilman vastaavaa hyötyä.
Huolta arkkitehtitoimistoissa herättää myös julkisten hankintamarkkinoiden toimivuus, jolle lähes kolmannes yrittäjistä antoi huonoimman mahdollisen arvosanan (asteikolla 1-5). Julkisten hankintojen referenssivaatimuksia pidetään etenkin pienten toimistojen kannalta kohtuuttomina.
julkisten tilaajien hankintaosaaminen on huolestuttavan heikkoa
”Asuntorakentamista sekoittaneet päätökset ja ennakoimaton politiikka näkyy jäsentoimistoissamme heikkona luottamuksena toimintaympäristöön. Samalla myös julkisten tilaajien hankintaosaaminen on huolestuttavan heikkoa”, ATL:n toiminnanjohtaja Kalle Euro sanoo.
Taustatietoa vastaajista:
Lisätietoja: